Diskuze

V této rubrice nejsou žádné články.

Otázky a odpovědi

Datum 17.12.2009

Vložil Hanka

Titulek HRT

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se vás zeptat, zda má u mých klimakterických obtíží (viz níže) smysl i nadále užívat sekvenční HRT (DIVISEQ), pokud mým dominujícím, ač velmi obtěžujícím projevem klimakteria je xerostomie. Je mi 54 let a po 3 letech užívání nepocit'uji skoro žádný efekt ani co se vegatativních sy týče, jelikož noční pocení neustalo, ani ce se organických sy týče, protože xerostomii mám stále a ta je zvýrazněna době, kdy dojde na užívání kombinovaných (estr. + progest) pilulek, v období menstruace. Mohl by mít tento substituční progesteron takový vliv na sliznice ve smyslu minus?
Mám obavu, že pokud jednou atrofizace sliznic proběhla, že ji HRT nijak zvlášt' neovlivní.
v Jinak vzhledem k tomu, že jsem stomatolog, vím, že se nejedná se o Sjogrenův syndrom, mám sice conjunktivitis sicca, ale ne jako součást výše zmíněného SS.
Mám tedy nadále pokračovat v užívání Divisequ, jež je navíc podle gramáže hormonů poměrně silný. Nepodceňuji však příznivý vliv HRT u ostatních vegetativních symptomů. Děkuji za radu. Hanka

Zpět na diskuzi