Rakytník řašetlákový = Hippophaë rhamnoides
Jak vypadá
Je vyšší trnitý keř, roste na suchých kamenitých i na vlhčích půdách, kde vytváří souvislé porosty. Má úzké listy, zespodu stříbřité, nahoře nazelenalé. V srpnu až říjnu dozrávají žluté až oranžové plody, peckovice
Kde se vyskytuje
Rozšířený v Evropě, na Sibiři, Na Kavkaze a ve Střední Asii. U nás spíše jako ozdobný keř, zřídka zplaňuje.
Historie – co o něm víme
Rakytník je ceněn pro svůj cenný obsah biologických látek v plodech, kůře a listech. Tam se totiž nalézá ceněný olej.
Co obsahuje
· Organické kyseliny
· Glykosid quercetin
· Vitaminy C a A
Co sbíráme
· Plod na počátku zrání v srpnu až říjnu
Využití v gynekologii
· Při rakovině
· Po operacích
· Při nedostatku vitamínu C, A v době těhotenství
· Pro krásnou a mladou pleť
Ostatní účinky
· Olej se využívá při léčbě sliznic, kůže
· Při popáleninách
· Při omrzlinách
· Při žaludečních vředech
· Při jaterních a zažívacích potížích
· Při kloubovém onemocnění
Praktické typy
Plody se dají použít v potravinářství k výrobě marmelád, šťáv a džemů, neboť látky v nich obsažené jsou odolné vůči zahřátí.
Omlazující šťáva
Šťáva se vymačká a výlisky se zalijí teplou převařenou vodou v množství 0,2 - 0,5 l na 1 kg. Pečlivě se promíchají, nechají se 2 hodiny stát, znovu se vymačkají a přidá se cukr 650-800g na 1 litr. Získaná směs se rychle uvede do varu, odfiltruje. 30 - 40% hmoty se přidá k původní šťávě, smíchá se, nalije do nádoby, pasterizuje a hermeticky uzavře.
Čaj z listů, nebo listů a plodů
1 čajová lžička listů se krátce povaří ve 0,25 l vody a 10 minut se nechá louhovat.
Čaj z kůry:
1 čajová lžička kůry se vaří 5 minut v 0,25 l vody, 20 minut se louhuje.
Blahodárné rakytníkové tonikum:
Získáme, pokud si několik plodů čerstvého rakytníku vymáčkneme do sklenky pramenité vody a popíjíme.